W ramach tek akcji klasy szóste miały za zadanie przygotować zdrowe przekąski dla całej społeczności szkolnej.
Nasza klasa wspaniale spisała się przygotowując pyszne owocowe conieco. Najpierw umyliśmy, pokroiliśmy owoce i ułożyliśmy je na tacach, a następnie przygotowaliśmy stoliki do degustacji i zaprosiliśmy wszystkie klasy na smaczny poczęstunek.
Stoisko było oblegane przez najmłodszych, którzy mogli degustować melony, owoce kaki, gruszki, owocowe koreczki z kiwi, banana i czerwonych winogron, suszone kandyzowane owoce, czy pomidorki cherry i pokrojoną marchewkę.
Akcja zakończona pomyślnie. Cel zrealizowaliśmy, a nasza klasa nauczyła się jak działać w zespole podczas przygotowywania posiłku. Przed nami kolejne wyzwanie: wigilia klasowa.
A oto parę informacji o dwóch ineteresujących owocach: kaki i kiwi:
KAKI
Owoce
kaki ,czyli słodkie przysmaki o delikatnym, waniliowym posmaku.
Przybyły
do nas z Dalekiego Wschodu – Chin, Korei Południowej
oraz Japonii, gdzie hoduje się je od kilkuset lat.
Ten
egzotyczny owoc, mimo swojej wysokiej kaloryczności (69 kcal na
100g), jest składnikiem korzystnie oddziaływującym na nasze
zdrowie – zawiera dużo witamin i związków mineralnych.
Dodatkowo, nie potrzeba wiele wysiłku, aby stworzyć pyszne danie
zawierające owoce Kaki.
Jak jeść kaki?
Nie
należy używać do tego łyżeczki. Trzeba
umyć
owoc, obrać ze skórki i pokroić na cząstki lub
w kostkę - jeśli chcesz je do czegoś dodać.
Oczywiście
możesz
jeść je pokrojone na kawałki,
bez żadnych dodatków wystawić na słońce i spożywać po
wysuszeniu - w smaku przypominają wówczas figi.
Na
surowo kaki najlepiej smakuje w sałatce owocowej - dobrze komponuje
się z ciemnymi winogronami, kiwi, mandarynkami, bananem, a nawet
gruszką. Mało kto wie, że kaki
świetnie nadaje się na przetwory,
np. dżemy.
Owoce kaki – przepis na sałatkę owocową
Składniki:
- 1 owoc kaki
- 1 pomarańcza
- ciemne winogrona
- maliny
- 1 jabłko
- sok z cytryny
Sposób
przygotowania:
Owoce
pokrój w kawałki o estetycznych kształtach. Maliny i winogrona
wrzuć w całości. Owoce przełożone do salaterki skrop sokiem z
cytryny.
KIWI
Dla
smutnych, przeziębionych i w ogóle dla każdego – pyszne,
orzeźwiające kiwi!
Kalorie 56 kcal/100 g
Wartości odżywcze & właściwości
Kiwi
to kopalnia witamin i składników mineralnych.
W 100 g tego owocu zawiera się prawie 59 mg witaminy C, 290 mg
potasu, , a także a także kwas foliowy i miedź. W kiwi mamy
również zeaksantynę
i luteinę –
odpowiadają
za poprawne widzenie, chronią przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki
żółtej.
Ciekawostki
Kiwi
jest stosowane w kosmetyce – można je znaleźć np. w peelingach
do skóry, których celem jest złuszczanie naskórka i nawilżenie
skóry.
Składniki:
- 1 pomarańcza,
- 1 bardzo duże jabłkoo bądź 2 mniejsze,
- 1 gruszka,
- 2 kiwi,
- 2 banany,
- fioletowe winogrona (ok. 30 dag).
Sposób
przygotowania:
SUPER!!! Było fajnie! Prawie wszystkie przekąski zostały zjedzone!!!🍈🍊🍌🍍🍎🍏🍐🍅 Według mnie, takie akcje powinny odbywać się częściej!😁 Mam nadzieję, że wigilia klasowa wyjdzie tak samo dobrze!!! 😀
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda bardzo smakowicie! Dzieci świetnie się spisały , podczas wspólnej pracy. Bardzo dziękujemy za opiekę wychowawcy i wszystkim nauczycielom biorącym udział w akcji. Powodzenia w organizacji wigilii. Brawo 6a😄
OdpowiedzUsuń